Biophilic Design is het creëren van omgevingen die inspelen op de menselijke behoefte aan de natuur. Biophilic Design is gebaseerd op de biophilia hypothese, die stelt dat mensen een aangeboren connectie hebben met de natuurlijke wereld en daarom is de blootstelling aan de natuurlijke wereld belangrijk voor het menselijk welzijn (Gillis & Gatersleben, 2015).
Biophilic Design is o.a. naar voren gekomen als oplossing bij de twee theorieën binnen omgevingspsychologie; aandachtshersteltheorie en stresshersteltheorie met als hoofdvraag; hoe kunnen we de omgeving zo inrichten dat de productiviteit wordt verhoogd en het stressniveau wordt verlaagd? (Gillis & Gatersleben, 2015)
Iedere werkgever streeft naar een zo hoog mogelijke productiviteit op de werkvloer en dat stress een groot probleem is binnen werkend Nederland is algemeen bekend.
Uit diverse studies is gebleken dat Biophilic Design stress vermindert, genezing versnelt, de cognitieve functies optimaliseert en de creativiteit en ons welzijn verbetert. De wereldbevolking is steeds verder aan het verstedelijken en daardoor wordt dit onderwerp steeds belangrijker (Lerner & Stopka, 2016) (Terrapin Bright Green, 2014).
Het onderzoek van Human Spaces toont aan dat medewerkers met een Biophilic Design werkomgeving productiever en creatiever zijn en hebben een hoger niveau van welzijn dan bij bedrijven zonder natuurlijke omgeving (Human Spaces, 2015). Ook heeft Biophilic Design een positieve impact op het werkgeluk van werknemers (Lerner & Stopka, 2016).